Pragniesz świeżego, naturalnego smaku? Jesteś na właściwej stronie!

Mleko Wiejskie z Piątnicy to świeży, pełen witamin i wartości odżywczych produkt z najczystszych rejonów Kurpi Zielonych. Nasze mleko ma bardzo podobne właściwości jak mleko prosto od krowy.

 

Warto pić Mleko Wiejskie z Piątnicy!

Rekomendacja eksperta prof. dr hab. inż. Grażyny Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM

MLEKO WIEJSKIE - w odróżnieniu od mleka UHT - charakteryzuje się wyjątkową aktywnością biologiczną, co wynika zarówno z jakości przetwarzanego surowca, jak też stosowanej technologii mikrofiltracji. Produkowane jest - w większości - z surowca od krów z hodowli tradycyjnej (Kurpie Zielone i rejon skupu Ostrołęka, tzw. „zielone płuca Polski”). W takim mleku zawartość bioaktywnych składników jest co najmniej 3-krotnie większa niż w mleku od krów utrzymywanych w warunkach produkcji wielkotowarowej. Dzięki mikrofiltracji, która eliminuje z surowca mikroflorę - także ciepłooporną - stosowana jest niska temperatura pasteryzacji -74°C. Skutkuje to nie tylko wysoką stabilnością przechowalniczą (3-tygodnie), ale - co ważniejsze - zachowaniem aktywności biologicznej białek, również serwatkowych.

Białka serwatkowe są bezcenne w stymulacji układu odpornościowego. Niestety, w mleku UHT a także w jogurtach ulegają denaturacji termicznej, tracąc bezpowrotnie aktywność biologiczną. Oprócz mleka surowego niezdenaturowane białka serwatkowe zawiera mleko poddane mikrofiltracji oraz niskiej pasteryzacji. 

zawartość niezdenaturyzowanych białek sserwatkowych w zależności od obróbki termicznej mleka

Białka serwatkowe (wyłącznie niezdenaturowane) charakteryzują się wyjątkową aktywnością biologiczną. Ich aktywność immunostymulacyjna polega na regulacji składu mikroflory przewodu pokarmowego oraz funkcjonowania śluzówki jelita, gdzie generowane jest aż 70% odporności nabytej. Wszystkie białka serwatkowe wykazują działanie antykancerogenne. Jednak najbardziej wszechstronne prozdrowotne działanie wykazuje laktoferyna: hamuje proliferancję (namnażanie) i przyspiesza apoptozę (obumieranie) komórek nowotworowych, a poprzez wiązanie żelaza uniemożliwia powstanie nowych naczyń krwionośnych (hamuje rozrost i przerzuty nowotworu). Poza tym przeciwdziała absorpcji i penetracji różnych wirusów, m.in. HIV, łagodzi skutki chemio- i radioterapii (działa chemioprewencyjnie). Białka serwatkowe, m.in. laktoferyna oraz immunoglobuliny, pozostają aktywne w organizmie człowieka. Są one oporne na działanie enzymów trawiennych, podobnie jak biologicznie aktywne peptydy, powstające z różnych frakcji kazeiny i białek serwatkowych (np. laktoferyna).

Źródłem składników o wszechstronnym prozdrowotnym działaniu jest także  tłuszcz mlekowy. Większości chorób dietozależnych zapobiega skoniugowany kwas linolowy - CLA, nasycone kwasy tłuszczowe hamują wzrost  patogenów, m.in. Helicobacter pylorii.  Działanie neuroprotekcyjne wykazują fosfolipidy, dzięki czemu regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko depresji, choroby Alzheimera i Parkinsona. Fosfolipidy są skuteczne w leczeniu wątroby (stłuszczenia, zatrucie alkoholem), przyspieszają leczenie nowotworów m.in. okrężnicy oraz gruczolaka. Lipidy eterowe (alkiloglicerofosfolipidy) - unikalny składnik tłuszczu mlekowego - działają immunostymulująco i chronią tkanki przed toksycznym działaniem rodnika hydroksylowego, który  generowany jest podczas radioterapii.

MLEKO WIEJSKIE, podobnie jak mleko surowe, zawiera komplet bioaktywnych składników. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wyjątkową aktywnością biologiczną. Białka serwatkowe, podobnie jak kilkanaście bioaktywnych składników tłuszczu mlekowego oraz wapń, są bezcenne w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń metabolicznych. Żadnego innego produktu mleczarskiego, o tak wysokim potencjale prozdrowotnego działania, nie ma w powszechnej ofercie handlowej.

Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, m.in. immunostymulacyjne i antynowotworowe MLEKO WIEJSKIE można traktować jako żywność o właściwościach leczniczych (nutraceutyk). Oczywiście przed konsumpcją można je podgrzewać (max. do 55 – 60oC), przegotowanie skutkuje denaturacją białek serwatkowych. MLEKO WIEJSKIE powinno być stałym składnikiem diety osób o obniżonej odporności, tj. dzieci do lat 4, osób starszych, a zwłaszcza rekonwalescentów po antybiotyko-, chemio- i radioterapii. Warto wiedzieć, że w porównaniu z pijącymi mleko regularnie, osoby nie pijące mleka są 2-krotnie bardziej narażone na nadciśnienie, o 50% częściej chorują na nowotwory jelita grubego. W naszej diecie nie ma żadnego innego produktu spożywczego o porównywalnej wartości odżywczej i tak szerokim spektrum prozdrowotnego działania, m.in. immunostymulacyjnego oraz antynowotworowego.

ekspert, prof. dr. hab. inż. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM

Wróć do strony głównej