Warto pić Mleko Wiejskie z Piątnicy!
Rekomendacja eksperta prof. dr hab. inż. Grażyny Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM
MLEKO WIEJSKIE - w odróżnieniu od mleka UHT - charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowÄ… aktywnoÅ›ciÄ… biologicznÄ…, co wynika zarówno z jakoÅ›ci przetwarzanego surowca, jak też stosowanej technologii mikrofiltracji. Produkowane jest - w wiÄ™kszoÅ›ci - z surowca od krów z hodowli tradycyjnej (Kurpie Zielone i rejon skupu Ostrołęka, tzw. „zielone pÅ‚uca Polski”). W takim mleku zawartość bioaktywnych skÅ‚adników jest co najmniej 3-krotnie wiÄ™ksza niż w mleku od krów utrzymywanych w warunkach produkcji wielkotowarowej. DziÄ™ki mikrofiltracji, która eliminuje z surowca mikroflorÄ™ - także ciepÅ‚oopornÄ… - stosowana jest niska temperatura pasteryzacji -74°C. Skutkuje to nie tylko wysokÄ… stabilnoÅ›ciÄ… przechowalniczÄ… (3-tygodnie), ale - co ważniejsze - zachowaniem aktywnoÅ›ci biologicznej biaÅ‚ek, również serwatkowych.
Białka serwatkowe są bezcenne w stymulacji układu odpornościowego. Niestety, w mleku UHT a także w jogurtach ulegają denaturacji termicznej, tracąc bezpowrotnie aktywność biologiczną. Oprócz mleka surowego niezdenaturowane białka serwatkowe zawiera mleko poddane mikrofiltracji oraz niskiej pasteryzacji.
Białka serwatkowe (wyłącznie niezdenaturowane) charakteryzują się wyjątkową aktywnością biologiczną. Ich aktywność immunostymulacyjna polega na regulacji składu mikroflory przewodu pokarmowego oraz funkcjonowania śluzówki jelita, gdzie generowane jest aż 70% odporności nabytej. Wszystkie białka serwatkowe wykazują działanie antykancerogenne. Jednak najbardziej wszechstronne prozdrowotne działanie wykazuje laktoferyna: hamuje proliferancję (namnażanie) i przyspiesza apoptozę (obumieranie) komórek nowotworowych, a poprzez wiązanie żelaza uniemożliwia powstanie nowych naczyń krwionośnych (hamuje rozrost i przerzuty nowotworu). Poza tym przeciwdziała absorpcji i penetracji różnych wirusów, m.in. HIV, łagodzi skutki chemio- i radioterapii (działa chemioprewencyjnie). Białka serwatkowe, m.in. laktoferyna oraz immunoglobuliny, pozostają aktywne w organizmie człowieka. Są one oporne na działanie enzymów trawiennych, podobnie jak biologicznie aktywne peptydy, powstające z różnych frakcji kazeiny i białek serwatkowych (np. laktoferyna).
Źródłem składników o wszechstronnym prozdrowotnym działaniu jest także tłuszcz mlekowy. Większości chorób dietozależnych zapobiega skoniugowany kwas linolowy - CLA, nasycone kwasy tłuszczowe hamują wzrost patogenów, m.in. Helicobacter pylorii. Działanie neuroprotekcyjne wykazują fosfolipidy, dzięki czemu regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko depresji, choroby Alzheimera i Parkinsona. Fosfolipidy są skuteczne w leczeniu wątroby (stłuszczenia, zatrucie alkoholem), przyspieszają leczenie nowotworów m.in. okrężnicy oraz gruczolaka. Lipidy eterowe (alkiloglicerofosfolipidy) - unikalny składnik tłuszczu mlekowego - działają immunostymulująco i chronią tkanki przed toksycznym działaniem rodnika hydroksylowego, który generowany jest podczas radioterapii.
MLEKO WIEJSKIE, podobnie jak mleko surowe, zawiera komplet bioaktywnych składników. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wyjątkową aktywnością biologiczną. Białka serwatkowe, podobnie jak kilkanaście bioaktywnych składników tłuszczu mlekowego oraz wapń, są bezcenne w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń metabolicznych. Żadnego innego produktu mleczarskiego, o tak wysokim potencjale prozdrowotnego działania, nie ma w powszechnej ofercie handlowej.
Ze wzglÄ™du na wyjÄ…tkowe wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotne, m.in. immunostymulacyjne i antynowotworowe MLEKO WIEJSKIE można traktować jako żywność o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach leczniczych (nutraceutyk). OczywiÅ›cie przed konsumpcjÄ… można je podgrzewać (max. do 55 – 60oC), przegotowanie skutkuje denaturacjÄ… biaÅ‚ek serwatkowych. MLEKO WIEJSKIE powinno być staÅ‚ym skÅ‚adnikiem diety osób o obniżonej odpornoÅ›ci, tj. dzieci do lat 4, osób starszych, a zwÅ‚aszcza rekonwalescentów po antybiotyko-, chemio- i radioterapii. Warto wiedzieć, że w porównaniu z pijÄ…cymi mleko regularnie, osoby nie pijÄ…ce mleka sÄ… 2-krotnie bardziej narażone na nadciÅ›nienie, o 50% częściej chorujÄ… na nowotwory jelita grubego. W naszej diecie nie ma żadnego innego produktu spożywczego o porównywalnej wartoÅ›ci odżywczej i tak szerokim spektrum prozdrowotnego dziaÅ‚ania, m.in. immunostymulacyjnego oraz antynowotworowego.
ekspert, prof. dr. hab. inż. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM