Pragniesz świeżego, naturalnego smaku? Jesteś na właściwej stronie!

Mleko Wiejskie z PiÄ…tnicy to Å›wieży, peÅ‚en witamin i wartoÅ›ci odżywczych produkt z najczystszych rejonów Kurpi Zielonych. Nasze mleko ma bardzo podobne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci jak mleko prosto od krowy.

 

Warto pić Mleko Wiejskie z Piątnicy!

Rekomendacja eksperta prof. dr hab. inż. Grażyny Cichosz z Katedry Mleczarstwa i ZarzÄ…dzania JakoÅ›ciÄ… UWM

MLEKO WIEJSKIE - w odróżnieniu od mleka UHT - charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowÄ… aktywnoÅ›ciÄ… biologicznÄ…, co wynika zarówno z jakoÅ›ci przetwarzanego surowca, jak też stosowanej technologii mikrofiltracji. Produkowane jest - w wiÄ™kszoÅ›ci - z surowca od krów z hodowli tradycyjnej (Kurpie Zielone i rejon skupu OstroÅ‚Ä™ka, tzw. „zielone pÅ‚uca Polski”). W takim mleku zawartość bioaktywnych skÅ‚adników jest co najmniej 3-krotnie wiÄ™ksza niż w mleku od krów utrzymywanych w warunkach produkcji wielkotowarowej. DziÄ™ki mikrofiltracji, która eliminuje z surowca mikroflorÄ™ - także ciepÅ‚oopornÄ… - stosowana jest niska temperatura pasteryzacji -74°C. Skutkuje to nie tylko wysokÄ… stabilnoÅ›ciÄ… przechowalniczÄ… (3-tygodnie), ale - co ważniejsze - zachowaniem aktywnoÅ›ci biologicznej biaÅ‚ek, również serwatkowych.

BiaÅ‚ka serwatkowe sÄ… bezcenne w stymulacji ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. Niestety, w mleku UHT a także w jogurtach ulegajÄ… denaturacji termicznej, tracÄ…c bezpowrotnie aktywność biologicznÄ…. Oprócz mleka surowego niezdenaturowane biaÅ‚ka serwatkowe zawiera mleko poddane mikrofiltracji oraz niskiej pasteryzacji. 

zawartość niezdenaturyzowanych białek sserwatkowych w zależności od obróbki termicznej mleka

BiaÅ‚ka serwatkowe (wyÅ‚Ä…cznie niezdenaturowane) charakteryzujÄ… siÄ™ wyjÄ…tkowÄ… aktywnoÅ›ciÄ… biologicznÄ…. Ich aktywność immunostymulacyjna polega na regulacji skÅ‚adu mikroflory przewodu pokarmowego oraz funkcjonowania Å›luzówki jelita, gdzie generowane jest aż 70% odpornoÅ›ci nabytej. Wszystkie biaÅ‚ka serwatkowe wykazujÄ… dziaÅ‚anie antykancerogenne. Jednak najbardziej wszechstronne prozdrowotne dziaÅ‚anie wykazuje laktoferyna: hamuje proliferancjÄ™ (namnażanie) i przyspiesza apoptozÄ™ (obumieranie) komórek nowotworowych, a poprzez wiÄ…zanie żelaza uniemożliwia powstanie nowych naczyÅ„ krwionoÅ›nych (hamuje rozrost i przerzuty nowotworu). Poza tym przeciwdziaÅ‚a absorpcji i penetracji różnych wirusów, m.in. HIV, Å‚agodzi skutki chemio- i radioterapii (dziaÅ‚a chemioprewencyjnie). BiaÅ‚ka serwatkowe, m.in. laktoferyna oraz immunoglobuliny, pozostajÄ… aktywne w organizmie czÅ‚owieka. SÄ… one oporne na dziaÅ‚anie enzymów trawiennych, podobnie jak biologicznie aktywne peptydy, powstajÄ…ce z różnych frakcji kazeiny i biaÅ‚ek serwatkowych (np. laktoferyna).

ŹródÅ‚em skÅ‚adników o wszechstronnym prozdrowotnym dziaÅ‚aniu jest także  tÅ‚uszcz mlekowy. WiÄ™kszoÅ›ci chorób dietozależnych zapobiega skoniugowany kwas linolowy - CLA, nasycone kwasy tÅ‚uszczowe hamujÄ… wzrost  patogenów, m.in. Helicobacter pylorii.  DziaÅ‚anie neuroprotekcyjne wykazujÄ… fosfolipidy, dziÄ™ki czemu regulujÄ… pracÄ™ mózgu, poprawiajÄ… pamięć i odporność na stres, zmniejszajÄ… ryzyko depresji, choroby Alzheimera i Parkinsona. Fosfolipidy sÄ… skuteczne w leczeniu wÄ…troby (stÅ‚uszczenia, zatrucie alkoholem), przyspieszajÄ… leczenie nowotworów m.in. okrężnicy oraz gruczolaka. Lipidy eterowe (alkiloglicerofosfolipidy) - unikalny skÅ‚adnik tÅ‚uszczu mlekowego - dziaÅ‚ajÄ… immunostymulujÄ…co i chroniÄ… tkanki przed toksycznym dziaÅ‚aniem rodnika hydroksylowego, który  generowany jest podczas radioterapii.

MLEKO WIEJSKIE, podobnie jak mleko surowe, zawiera komplet bioaktywnych składników. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wyjątkową aktywnością biologiczną. Białka serwatkowe, podobnie jak kilkanaście bioaktywnych składników tłuszczu mlekowego oraz wapń, są bezcenne w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń metabolicznych. Żadnego innego produktu mleczarskiego, o tak wysokim potencjale prozdrowotnego działania, nie ma w powszechnej ofercie handlowej.

Ze wzglÄ™du na wyjÄ…tkowe wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotne, m.in. immunostymulacyjne i antynowotworowe MLEKO WIEJSKIE można traktować jako żywność o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach leczniczych (nutraceutyk). OczywiÅ›cie przed konsumpcjÄ… można je podgrzewać (max. do 55 – 60oC), przegotowanie skutkuje denaturacjÄ… biaÅ‚ek serwatkowych. MLEKO WIEJSKIE powinno być staÅ‚ym skÅ‚adnikiem diety osób o obniżonej odpornoÅ›ci, tj. dzieci do lat 4, osób starszych, a zwÅ‚aszcza rekonwalescentów po antybiotyko-, chemio- i radioterapii. Warto wiedzieć, że w porównaniu z pijÄ…cymi mleko regularnie, osoby nie pijÄ…ce mleka sÄ… 2-krotnie bardziej narażone na nadciÅ›nienie, o 50% częściej chorujÄ… na nowotwory jelita grubego. W naszej diecie nie ma żadnego innego produktu spożywczego o porównywalnej wartoÅ›ci odżywczej i tak szerokim spektrum prozdrowotnego dziaÅ‚ania, m.in. immunostymulacyjnego oraz antynowotworowego.

ekspert, prof. dr. hab. inż. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM

Wróć do strony głównej