Właściwości mleka
Właściwości odżywcze i prozdrowotne mleka sprawiają, że jest to jeden z niezbędnych i wartościowych elementów codziennej diety. Należy bowiem do niewielu produktów, które zawierają komplet łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i soli mineralnych koniecznych do zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju organizmu.
Świeże, mikrofiltrowane mleko jest najbardziej wartościowym produktem wśród wszystkich dostępnych mlek na rynku. Dlatego też, świadomi konsumenci coraz chętniej sięgają po Mleko Wiejskie z Piątnicy, które zostało wyprodukowane w technologii mikrofiltracji oraz pasteryzacji w niskiej temperaturze. Zawiera ono więcej składników odżywczych i smakuje jak mleko prosto od krowy.
Mleko mikrofiltrowane i pasteryzowane w niskiej temperaturze zaliczane jest do grupy pokarmów spożywczych, których konsumpcja przyczynia się do wzmocnienia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nim białek serwatkowych. W większości pozostałych produktów mleczarskich, pod wpływem działania wysokich temperatur, białka te ulegają denaturacji, tracąc bezpowrotnie swoje właściwości. Według badań naukowych białka serwatkowe są także przydatne w profilaktyce i leczeniu schorzeń metabolicznych, jak również wykazują działanie antyoksydacyjne oraz antynowotworowe.
Mleko to także naturalne źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i soli mineralnych. Zaliczamy do nich m.in. wapń, potas, fosfor witaminy z grupy B, a także witaminy A, D i E, które w przeciwieństwie do produktów witaminizowanych lub suplementów diety są łatwo przyswajane przez organizm, co również udokumentowano w licznych badaniach. Zawarty w mleku tłuszcz ma formę emulsji, przez co jest łatwo dostępny dla enzymów trawiennych, nie ulega odkładaniu w organizmie, lecz stanowi źródło łatwo dostępnej energii.
Mleko Wiejskie powinno zagościć w codziennym menu dzieci, osób starszych oraz wszystkich dbających o zdrową i dobrze zbilansowaną dietę.