WyjÄ…tkowa metoda produkcji
Mleko Wiejskie z PiÄ…tnicy jest produktem naturalnym, nieznacznie przetworzonym, o wyjÄ…tkowych walorach smakowych i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach odżywczych. Do jego produkcji wykorzystuje siÄ™ najwyższej jakoÅ›ci surowiec, pochodzÄ…cy ze specjalnie wyselekcjonowanych gospodarstw, znajdujÄ…cych siÄ™ na ekologicznie czystych terenach Kurpi Zielonych. Mleko Wiejskie, dziÄ™ki swoim wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom można okreÅ›lić mianem „Å›wieże”.
Podstawą procesu produkcyjnego Mleka Wiejskiego, a tym samym gwarancją zachowania najważniejszych składników jest technologia mikrofiltracji i niskiej pasteryzacji. Dzięki ceramicznym membranom mleko oczyszczane jest - niemal w 100% - ze swej naturalnej mikroflory bakteryjnej, a końcowa pasteryzacja odbywa się w niskiej temperaturze. W efekcie mleko nie traci pierwotnych właściwości, czyli smaku, zapachu, a także naturalnych składników odżywczych (witamin, wapnia i szczególnie wartościowych dla naszego zdrowia - białek serwatkowych). Co więcej, składniki te są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm.
Mleko mikrofiltrowane i pasteryzowane w niskiej temperaturze jest tak bezpieczne mikrobiologicznie, że można je pić bezpoÅ›rednio z butelki bez koniecznoÅ›ci gotowania. Należy jednak pamiÄ™tać, że jednym z najważniejszych czynników warunkujÄ…cych Å›wieżość Mleka Wiejskiego jest przechowywanie go w lodówce ( w temp. 1 do 6°C). Pozwala to zachować ciÄ…gÅ‚ość chÅ‚odzenia i jest dodatkowÄ… ochronÄ… przed niekorzystnym oddziaÅ‚ywaniem Å›wiatÅ‚a.